Ornitolog u Rožďalovic našel o víkendu mrtvého orla mořského

Mrtvého orla mořského našel o víkendu ornitolog v chráněné ptačí oblasti Rožďalovické rybníky na Nymbursku. Kriticky ohroženého dravce možná někdo otrávil. Samice byla v dobré kondici, podezření ozřejmí pitva, sdělil ČTK Luboš Vaněk ze stanice pro zraněné živočichy v Pátku.

Dospělou orlici našel v sobotu večer na okraji lesa u rybníka Zrcadlo ornitolog Zbyněk Smolík. Podle Vaňka byla ve vynikající fyzické kondici a nenesla stopy zranění či postřelení. "Ze zobáku jí vyteklo velké množství vody. Pokud je pták otrávený, tak má pocit žízně a pije," popsal podezření na otravu Vaněk. Otravy dravců v poslední době na Nymbursku zatím záchranná stanice v Pátku neregistruje. Nebezpečí představuje hlavně jed Furadan používaný k postřikům v zemědělství. "Zabíjí zvíře téměř na místě, orel by ho musel pozřít ve velmi malém množství," dodal Vaněk. Protože orlice pila a otrava musela probíhat pozvolna, šlo prý možná o jinou látku.

Případem se zabývá policie a podle výsledku pitvy bude dál postupovat. Analýzy by měly být hotové nejdříve za týden.
 
Podle ornitologů je pravděpodobné, že samice byla jedním ze čtyř orlů, kteří v ptačí oblasti hnízdí. Území od roku 2004 spadá pod systém Natura 2000. Kromě orlů mořských se zde lze setkat s jeřáby popelavými, luňákem červeným nebo až 200 dalšími druhy opeřenců.
 
zdroj: ČTK