Kaple sv. Jana Nepomuckého prodělává rekonstrukci

Nymburská kaple svatého Jana Nepomuckého, gotická památka a součást bývalého dominikánského kláštera, prodělává v těchto dnech rekonstrukci. V první fázi řemeslníci výmění krytinu střechy, opraví historický krov a odvlhčí základy. Odsvěcená památka by měla podle plánů radnice v budoucnu sloužit jako multifunkční kulturní sál. O obnově kaple ČTK informovala mluvčí města Markéta Tomčíková.

První etapa rekonstrukce, jejíž součástí bude i výměna klempířských prvků, zajištění statických poruch a kompletní odvodnění stavby, bude stát 6,1 milionu korun. Práce zajišťuje firma Archkaso z Kamenice. S opravami začali její zaměstnanci koncem června, nyní čistí podkroví a zjišťuje se rozsah napadení krovu houbami, upřesnila mluvčí.

Tato část oprav by měla být hotova do konce letošního roku. Celková obnova, včetně zdí a interiéru, si vyžádá podle odhadů radních asi 30 milionů korun. O dalších opravách ale rozhodne finanční situace města. Kaple by se měla stát místem pro události, jako jsou komorní koncerty a recitály, výstavy i prohlídky pro zájemce s ukázkou varhan a půdních prostor nad klenbami.
 
Kaple svatého Jana Nepomuckého je dochované presbyterium kostela Panny Marie Růžencové, který tvořil součást rozsáhlého areálu dominikánského kláštera. Kamenný klášter z poloviny 13. století měl sloužit i jako součást opevnění. Dodnes se zachovala jen kaple, loď kostela byla v letech 1935 a 1936 přestavěna na funkcionalistickou budovu Hálkova městského divadla. Cenná je zejména raně barokní konstrukce střechy z přestavby kostela v 17. století.
 
zdroj: ČTK