Máte rádi křupavé saláty? Sáhněte po čekance

Čekanka je listová zelenina, která se pěstuje pro své typické puky. Samotné pěstování čekanky je velmi zajímavé, protože k tomu, aby se docílilo optimální chuti listů, bývají předpěstované kořeny zahrnovány půdou a následně vyrůstají několik týdnů ve tmě. Díky tomu pak u čekanky nepřevažuje nežádoucí hořká chuť. Tuto originální metodu pěstování objevili ve třicátých letech osmnáctého století v Belgii, která je také považována za největšího pěstitele čekanky.

Čekanka listová má spoustu druhů a poddruhů. Jedním z nich je také čekanka červenolistá „Treviso.“ Jak už název napovídá, tak pochází z Itálie. Její chuť je jemnější než u jiných druhů čekanky, je méně hořká a výborně křupe. Možná proto se tento poddruh objevuje ve vyhlášených kuchyních po celém světě a šéfkuchaři si ji cení podobně jako třeba lanýžů nebo kaviáru, se kterým se často kombinuje. Čekanka je bohatá na kyselinu listovou, vitamíny A, minerály a vlákninu. V kuchyni ji využijete stejně jako ostatní saláty a zeleninu. Skvěle chutná syrová, vařená i naložená v oleji. Čekanku dováží pro české zákazníky z Itálie společnost Wine Food spolu s dalšími lokálními potravinami a delikatesami od stovky místních farmářů a maloproducentů. Čekanku salátovou „Treviso“ si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.